Очекује нас небески ватромет какав се ретко виђа

Telegraph
Очекује нас небески ватромет какав се ретко виђа

Ватромет на небу који се виђа једном у живот почео је након што су астрономи потврдили да је комета Исон, названа „кометом вијека", ушла у Земљину атмосферу.

Комета је драматично добила на свом сјају са избацивањем гасова посљедњих дана док се приближава Сунцу, пише Times, и уколико преживи, могли бисмо да посвjедочимо највећем небеском ватромету у посљедњих 300 година.

Комета се сада може видјети голим оком и очекује се да ће наредних недјеља добијати на сјају, све док не буде сјајнија од Мјесеца.

Исон је креће брзином од 377 километара у секунди, а Сунцу ће бити најближа 28. новембра.

Уколико су предвиђања научника тачна, овај галактички шоу надмашиће онај који је 1680. године приредила Велика комета која је била толико сијветла да је могла да се види и током дана, што је многе навело да помисле да је у питању божја казна.

„Научници сада имају прилику да посматрају јединствену комету која путује из 4.5 милијарди година дубоке хладноће ка нашој соларној пећи уз помоћ великог броја напредних телескопа. Без обзира на то шта ће се са кометом десити, сада када је унутар наше орбите, сваки сценарио је научно узбудљив", изјавио је астроном Метју Најт.

Уколико комета преживи свој сусрет са Сунцем, њен сјај ће свој максимум достићи почетком децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана