Очекује нас киша метеора, са ових мјеста ће бити највише видљиви

АТВ
Foto: Агенције

Персеиди су спектакуларни метеоролошки феномен који се јавља сваке године током августа.

Персеиди су један од најпознатијих и најбогатијих метеорских ројева, а потичу од остатака комета Свифт-Татл.

Сваке године, Земља пролази кроз облак свемирских остатака које је комета оставила за собом, а ситни комадићи прашине и леда улазе у Земљину атмосферу великом брзином и до 60 километара у секунди. Када уђу у атмосферу, трење узрокује њихово сагоријевање, што ствара свијетле трагове на ноћном небу које називамо метеорима.

Врхунац Персеида обично се догађа између 11. и 13. августа, када је број видљивих метеора највећи, а у идеалним условима могуће је видјети и до 100 метеора на сат. Овај природни свјетлосни спектакл посебно је атрактиван јер се метеори могу видјети са свих мјеста на Земљи, али су најбоље видљиви у подручјима с минималним свјетлосним загађењем.

Посебност метеорске кише лежи у њиховој дугој историји посматрања. Овај метеоролошки феномен забиљежен је у текстовима још од антике, а старим Римљанима био је познат као “сузне ноћи”. У народу се вјеровало да метеори представљају сузе светог Лаврентија које падају на Земљу, због чега се често повезивао с легендом о његовом мучеништву.

Посматрање овог небеског догађаја не захтијева никакву посебну опрему. Пронађите мрачно мјесто далеко од градске расвјете, лезите на земљу и погледајте према небу. Персеиди свој назив дугују сазвјежђу Перзеј, из којег се чини да излазе, иако метеори могу бити видљиви у било којем дијелу неба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана