Обришите ових пет апликација прије него што испразне ваш банковни рачун

Mondo
Foto: Unsplash

Откривене злонамјерне апликације које је инсталирало више од 130.000 људи. Да ли сте и ви међу њима?

За разлику од злонамјерних апликација, којима је веома тешко да доспију на Гугл Плеј продавницу (али не и немогуће), постоје и апликације које изгледају као свака друга, а тако се и понашају - све док не питају корисника да их ажурира.

Тројанци који се понашају нормално док не притиснете дугме "Ажурирај"
ТритФабрик, компанија која истражује безбједност рачунара, упозорила је Андроид кориснике о новим банковним тројанцима, дизајнираним да украду осјетљиве податке који могу помоћи нападачима да украду наш новац.

Извјештај наводи да се нови тројанац зове Шаркбот и наводи да једна од злонамјерних апликација служи за рачунање пореза у Италији. Инсталирана више од 10.000 пута, Цодице Фискале изгледа као сасвим невина апликација на Гугл Плеј продавници. Уколико је корисници отворе, прво што провјерава јесте да ли је СИМ картица регистрована у Италији. Уколико није, неће учинити ништа злонамјерно.

Ипак, уколико детектује да корисник посједује италијанску СИМ картицу, у једном моменту ће приказати лажну Гугл Плеј страницу за ажурирање апликације, надајући се да ће корисник притиснути дугме "Ажурирај". Уколико неко то учини, тек тада се на уређај инсталира тројанац који угрожава осјетљиве податке корисника.

Обришите ових 5 апликација
Кодице Ф. није једина апликација који на овај начин жели да превари кориснике, већ је ТФ објавио листу пет апликација које хитно морате обрисати са свог уређаја:

Recover Audio, Images & Videos - 100.000 instalacija
Codice Fiscale 2022 - 10.000 instalacija
Zetter Authentication - 10.000 instalacija
File Manage Small, Lite - 1.000 instalacija
My Finances Tracker - 1.000 instalacija

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана