Објављен документ о вирусу птичјег грипа направљеном у лабораторији

Aгенције
Објављен документ о вирусу птичјег грипа направљеном у лабораторији

Прије четири мјесеца америчка валда покушала је да спријечи објављивање двије студије о томе како су научници створили лакопреносиви облик птичјег грипа у лабораторијским условима. Сада је, уз одобрење владе, ревидирана верзија једног документа угледала свијетлост дана.

Овај документ говори о покушајима да се човјечанство избори са глобалном епидемијом птичјег грипа, док су неки, с друге стране, забринути да ће се тиме помоћи терористима у прављењу биолошког оружја.

Други документ, који треба да буде објављен у наредном броју часописа "Наука", изазива још више полемика јер говори о нечему што изгледа као још опаснији вирус.

За неке стручњаке, проблем са објављивањем докумената ставља у први план главно питање, а то је да ли је стварање потенцијално ризичних верзија птичјег грипа добра идеја.

 "Јасно је да истраживања попут овог могу бити од користи" у борби против ове болести, каже др Ерик Тонер са Медицинског центра за биолошку безбједност Универзитета у Пицбургу.

 Међутим, треба ставити на вагу добробити и опасности од оваквог подухвата. "Ако узмемо изузетно смртоносни вирус и учинимо га лакше преносивим, то је озбиљна ствар... Такве одлуке треба доносити унапред, прије него што се уради истраживање, а не када је документација већ спремна за објављивање", каже др Тонер.

У истраживању су учествовала два тима научника, један у САД, а други у Холандији. Створили су сојеве вируса који се лако шире међу творовима, коришћеним као замјена за људе. Научници су жељели да открију које су генетске мутације одговорне за ширење вируса.

Та сазнања би им помогла да идентификују упозоравајуће сигнале код вируса међу животињама и да дјелују како би се избјегла евентуална пандемија, као и да тестирају вакције и лијекове.

 

Часописи "Природа" и "Наука" планирали су да објаве једно од поменутих истраживања. Међутим федерална влада, која је финансирала истраживање, затражила је од научника да не објављују детаље свог рада.

Државни званичници су забирнути да би документацију, уколико буде објављена, могли да искористе терористи за прављење биолошког оружја. То је довело до озбиљних расправа у научним круговима, јер многи стручњаци тврде да је упознавање са детаљима оваквих истраживања основно у борби против опасних вируса.

Оба тима су доставила ревидиране верзије својих истраживања америчкој Комисији за биолошку безбједност, која се, у договору са званичним представницима министарства здравља, сложила око публикације докумената.

Комисија каже да би, с једне стране, било тешко употребити објављене податке, а, с друге стране, научници имају добре разлоге за објављивање резултата истраживања.

Јошихиро Каваока са Универзитета Висконсин-Медисон у САД, са својим тимом створио је хибрид људског и птичјег вируса, и идентификовао мутације које су довеле до његовог ширења ваздушним путем међу творовима. Ниједна од заражених животиња није угинула, а научници су такође, закључили да би постојеће вакцине могле да заштите човека од овог хибридног вируса. Они кажу да не знају, међутим, да ли би четири идентификоване врсте мутација довеле до лакшег ширења птичјег грипа у природи.

Извештај тима који је радио у Ротердаму више забрињава чланове Комисије, која предлаже да се њихов рад објави у скраћеној верзији и у наставцима. На челу тима стајао је Рон Фушијер, који је, мутирајући сам вирус учинио да буде брже преносив, док је Каваокин тим додао дио птичјег вируса обичном људском вирусу грипа.

Ричард Ибрајт, молекуларни биолог са Универзитета Ратгерс каже да мање брине због објављивања резултата истраживања, а више због чињенице да је америчка влада финансирала ову студију. "Ријеч је о раду који ствара нове биолошке претијње. Ови вируси су опасни, а они који ће доћи касније (са даљим истраживањем) биће још опаснији."

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана