Нови лијек против рака стигао у ЕУ

Агенције
Нови лијек против рака стигао у ЕУ

Мелбурн - Нови лијек који "топи" рак добио је експресно одобрење за употребу у САД и Европској унији.

Развијен у Мелбурну, "венетоклакс" је био оригинално дизајниран да погађа леукемију и показао је позитивне резултате у 80 одсто клиничких тестова.

- Лијек заиста доводи до нестајања болести код 20 одсто људи - каже професор Ендрју Робертс, клинички хематолог који је учествовао у тестирањима. Један од пет обољелих програм је завршавао потпуно излијечен.

- Нормалне ћелије након одређеног времена одумиру, а ћелије рака одгађају то нормално вријеме одумирања уз помоћ протеина БЦЛ-2. Нови лијек блокира рад овог протеина и дозвољава ћелији да одумре на нормалан начин - каже координатор пројекта професор Џон Сејмур.

Они који су пробали лијек кажу да нема никаквих нус појава.

- Имао сам осјећај као да узимам парацетамол - описао је Роберт Облак своје искуство са новим лијеком када је учествовао у клиничким тестовима 2013. године. Ипак, иако је већина осјетила бенефиције "венетоклакса", другима није помогао. Лијек означава помаке у имунотерапији, новом подручју истраживања које проучава како сопствени имуни систем тијела може побиједити рак. Иако је лијек добио одобрење за употребу у Европској унији и САД, у Аустралији још није.

Б. Ђ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана