Нове фотографије највеће планете Сунчевог система: "Никад нисмо видјели овакав Јупитер"

ГС
Foto: НАСА

Свемирски телескоп Џејмс Веб забиљежио је фотографије у јулу, које приказују невиђене погледе на Јупитерово сјеверно и јужно свјетло и ковитлајућу поларну измаглицу.

Јупитерова Велика црвена пјега, олуја довољно велика да прогута Земљу, јасно се истиче поред безброј мањих олуја. Једна слика широког поља је посебно драматична, која приказује блиједе прстенове око планете, као и два мала мјесеца на свјетлуцавој позадини галаксија.

Никада нисмо видјели овакав Јупитер. Све је то прилично невјероватно", рекла је планетарни астроном Имке де Патер са Калифорнијског универзитета у Берклију.

"Нисмо очекивали да ćе бити овако добро, да будем искрена", додала је.

Инфрацрвене слике су вјештачки обојене у плаву, бијелу, зелену, жуту и наранџасту, према америчко-француском истраживачком тиму, како би се карактеристике истакле.

Телескоп у вриједности 10 милијарди долара, који припада НАСИ и Европској свемирској агенцији, лансиран је крајем прошле године и од љета посматра космос у инфрацрвеном спектру. Научници се надају да ће видјети зору свемира с вебом, завирујући све до времена када су се прве звијезде и галаксије формирале прије 13,7 милијарди година, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана