Нова студија баца сјенку на теорију о судару Млијечног пута и Андромеде

GS
Foto: X.com

Нова студија баца сјенку на досадашњу теорију о неизбјежном судару Млијечног пута и Андромеде, тврдећи да постоји 50 одсто шанси да наша и сусједна галаксија избјегну судар.

Нова студија показује да постоји 50 одсто шансе да се деси предвиђени судар и заврши спајањем двије галаксије. Деценијама уназад астрономи предвиђају да ће се за приближно 4,5 милијарди година наш Млијечни пут спојити са сусједном Андромеда галаксијом у масивном судару који ће драматично преобликовати нашу космичку околину. Али шта ако овај сусрет није неизбјежан и свака галаксија остане нетакнута?

Претходна истраживања сугерисала су да је надолазећи судар између двије галаксије неизбјежан, али нова студија тврди да постоји 50 одсто шансе да Млијечни пут за длаку избјегне Андромеду. Студија, која је доступна на препринт серверу арXив, доводи у питање сигурност галактичког судара, што је наговијештено и њеним насловом: "Апокалипса када?" Рад тренутно пролази кроз процес рецензије.

Више од једног вијека научници посматрају Андромеда галаксију, која се налази удаљена 2,5 милиона свјетлосних година, како се полако приближава Млијечном путу и за шта се предвиђало да ће резултирати директним сударом. "Универзум се шири и убрзава, а судари између галаксија у блиској близини и даље се дешавају јер су везане гравитацијом тамне материје која их окружује", тврди НАСА.

Не тако давно, 2021. године, НАСА телескоп Хуббле је снимио слике звијезда у Андромеди, које су научници затим анализирали како би утврдили да се галаксија креће према Млијечном путу брзином од 250.000 миља на сат. Тада су научници тврдили да могу са сигурношћу предвидјети директан сусрет за око 4 милијарде година.

У то вријеме, компјутерске симулације су сугерисале да ће бити потребно додатне двије милијарде година да се двије галаксије потпуно споје и преобликују у једну нову елиптичну галаксију, са нашим соларним системом који би био избачен у потпуно нову регију у односу на галактичко језгро.

Истраживачи који стоје иза нове студије, коју је коаутор Тилл Саwала, астрофизичар са Универзитета у Хелсинкију, користили су недавна посматрања телескопа Гаиа и Хуббле како би анализирали кретање и масу највећих галаксија у локалној групи: Андромеде (највеће), Млијечног пута, Тријангулума и Великог Магелановог облака. Тим је затим те прорачуне убацио у симулацију која је предвиђала еволуцију галаксија у наредних 10 милијарди година.

Кроз симулације, тим је открио да се Млијечни пут и Андромеда спајају у нешто мање од половине сценарија. "Како сада ствари стоје, предвиђања о предстојећем крају наше галаксије, делују знатно преувеличане“, написали су истраживачи у студији.

Студија такође сугерише да ће надолазећи подаци из Гаиа телескопа додатно прецизирати мјерења кретања и масе галаксија у локалној групи, те да је потребно више рада прије него што се заиста може одредити судбина нашег галактичког комшилука, пише "Гизмодо", а преноси "БенхМарк".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана