Нова комета обасјаће наше небо 2013.

Агенције
Нова комета обасјаће наше небо 2013.

Крајем слиједеће године (28. новембра 2013) на ноћном небу наћи ће се ново тијело скоро 10 пута свјетлије од пуног Мјесеца.

Ова пролазна атракција, названа C/2012 S1 је комета која вjероватно до сада није пролазила кроз Сунчев систем а већа је и рефлективнија од свих досадашњих.

C/2012 S1 неће бити само свијетла; биће довољно велика да је видите и без двогледа или телескопа. Њена очекивана магнитуда (мјера сјаја) је -16 (поређења ради, сунчева је -26). Астрономи предвиђају да ће се појавити на небу близу сунца и хоризонта па ће бити лако уочљива.

Ако буде имала велику количину гаса испод хладне спољашњости, комета би могла да има огроман свјетлећи реп како се буде приближавала сунцу и њен лед се топио, чиме ће бити још лакше да је видимо.

Откриће небеског тијела објављено је 24. септембра. Три дана раније руски астрономи Виталиј Невски и Артјом Новичонок примјетили су га на фотографијама снимљеним телескопом у ИСОН-у (Међународној научној оптичкој мрежи) у Кисловодску.

Када је први пут примјећена, комета је била милијарду километара далеко од земље и 939 милиона км од сунца, у сазвјежђу Рака.

Али у свом перихелу (када буде најближа Сунцу), 28. новембра 2013, комета ће се приближити сунчевој површини на 1,2 милиона км и еволуирати у сјајни објекат видљив голим оком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана