Нокиа представила још два модернизована телефона

GS
Foto: Twitter

Помјерите вријеме уназад на, рецимо, 1996. годину.У биоскопима се даје прва Немогућа мисија, а Spice Girls имају свој хит број 1 који пуштају све радио станице – Wannabe.

Ту је и диал-aп интернет, а ако сте један од срећника који посједује мобилни телефон, то је сигурно Нокиа (нећемо сада о Мотороли ни о Сиеменсу).

Нокиу помињемо јер је бренд управо лансирао два нова модела која изгледају као да су ишетали из 90-их – Нокиа 150 и 130. 

Идеални телефони за љубитеље ретро дизајна и оне који желе да се подсете на нека једноставнија времена.

Ови уређаји д‌јелују јако скромно у ери изузетно скупих водећих склопивих паметних телефона, а ако су вам ови модели познати, у праву сте јер су оба већ имала своје истоимене претходнике на тржишту.

Нокиа 150

Нокиа 150 први пут је најављена 2016. године, а добила је још једно побољшање 2020. Сада се вратила за 2023. годину, са складнијим изгледом и оскудним новим функцијама, пише Tech Radar.

Нокиа је опрезна када је у питању процесор, али батерија од 1450мАх би требало да траје неколико дана – и, да, уклоњива је. 

Ако жудите за данима вађења нове црне батерије налик мини-диску из пластичног слота, скидањем полеђине, поравнавањем и поновним стискањем маске и покретањем тастером? Сада то можете.

У Нокији 150 добијате и веома основну полеђинску камеру од 0.3 МП (за контекст, iPhone 14 Pro и iPhone 14 Prо Max имају главну камеру од 48 МП) и нема предње камере. 

Ради на оперативном систему који се зове С30+, а не на Андроиду, али главна функција је 3.5 mm прикључак за слушалице, ријетко виђен на паметним телефонима ових дана, с изузетком Sonyjevog најновијег Xperia В и старијег Xperia 1 ИВ модела.

Оба модела се пуне и преко сада већ архаичног микро УСБ прикључка. 

Ту су и МП3 player, диктафон (за оба је потребна мицроСД картица), ФМ радио пријемник (жичани и бежични двоструки начин рада), уграђени микрофон и звучник, плус ИП52 сертификат – што значи да ће прашина тешко ући, али вода може.

Нокиа 130

Нокиа 130 се не разликује много у погледу спецификација, осим двије главне ствари: прво, уопште нема камеру и друго, тамо гд‌је можете да очекујете изрез за камеру на полеђини телефона, умјесто тога се налази прилично велика округла рјешетка звучника.

Нокиа га наводи само као "велики звучник" и обећава "гласан звук" из њега. Заборавите Galaxy З Фолд 5 екран, овд‌је је скромни 2.4-инчни QVGA екран са резолуцијом од 240 x 320 пиксела.

На америчком тржишту цијена ових телефона је свега око 50 долара, док се на европском очекује слична – око 50 евра. Али цијене још нису званично потврђене, па их узмите с резервом. Више о новој Нокији 150 можете сазнати овде, а о Нокији 130 овде.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана