Nokia доноси интернет мрежу на Мјесец

GS
Foto: Telegram

Како би Артемис мисија истраживања Мјесеца била јефтинија од Apolla, план је да се користи комерцијална технологија, или макар нешто блиско томе. Због тога ће НАСА и Нокиа да умреже астронауте који се упућују на Мјесец.

Axiom, НАСА уговарач за свемирска одела, прошле недеље је изјавио да ће користити Нокиа технологију као примарни комуникациони систем за AxEMU свемирска одијела која ће астронаути носити током Артемис III слетања (под претпоставком да се све деси према плану). Како би финансирала ову комуникациону надоградњу, НАСА је додала 57,5 милиона долара Axiomovom уговору за одијела, чија вриједност сада износи 285,5 милиона долара.

Thierry Клеин, предсједник Нокиа Bell Лабс, изјавио је за Payload да ће њихова мрежа бити прва имплементација 4Г/ЛТЕ технологије у свемиру.

Када је НАСА започела рад на будућим свемирским одијелима за Мјесец, план је био да се ослања на радио и Wi-Fi за комуникације. Међутим, како је НАСА пренијела тај посао на приватне уговараче, додијелила је истраживачки уговор Нокији да истражи "3Г PP" - стандарде који леже у основи мобилних мрежа на Земљи - за Мјесец. Њихов задатак је да се баве искључиво површинском комуникацијом; уговарач за Хуман Ландинг System ће обезбиједити везу назад до Земље.

Док радио има ограничен проток података, а Wi-Fi ограничен домет, 4Г/ЛТЕ мрежа може испоручити високу пропусност до више уређаја. Нокиа је дизајнирала "мрежу у кутији" коју ће тестирати на сљедећој мисији без посаде Интуитиве Machine-a на Мјесец, користећи технологију за комуникацију са Лунар Оутпост ровером и ИМ hopperom.

Та демонстрација ће утицати на коначни дизајн мреже која ће бити послана у свемир током Артемис III мисије, рекао је Клеин. Тренутно, нема планова за даља тестирања у свемиру, с обзиром на строге рокове.

AxEMU одела ће укључивати уграђене мобилне уређаје које ће астронаути управљати путем контролне кутије на предњој страни одијела. Један изазов са Axiom-a је да осигурају да се гласови - који звуче другачије у пресованом окружењу одијела - правилно детектују од стране микрофона у кациги, рекао је Russel Ралстон, шеф од‌јељења за одијела у Axiomu.

Са Нокијине стране, компанија мора да ојача своје компоненте за познате изазове зрачења и температурних услова у свемиру, али и да осигура да управљање мрежом буде потпуно аутономно и самоконфигуришуће, пише payloadspace.

"Ово води ка будућој Артемис архитектури на површини где би се ова технологија могла применити на многе објекте — ровере, pressurized ровере, одијела, земаљске станице", каже Ралстон И додаје: "Намјера је да ово постане темељ шире комуникационе мрежне архитектуре на површини Мјесеца, преноси Benchmark.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана