Нобелова награда ставља матичне ћелије у фокус

Aгенције
Нобелова награда ставља матичне ћелије у фокус

Бањалука - Добијање Нобелове награде из медицине за истраживање матичних ћелија, ставља матичне ћелије у фокус интересовања као лијек садашњости и будућности, истичу у компанији "Фемили плус", овлаштеног партнера водеће европске и свјетске банке матичних ћелија "Крио сејв" за БиХ.Медицински савјетник "Крио сејв"-а БиХ Мима Фазлагић каже да додјела Нобелове награде наговјештава у ком правцу ће даље ићи медицина и додаје да, ако је 20. вијек био вијек антибиотика, 21. вијек припада матичним ћелијама.

У компанији "Фемили плус" наводе да се данас у свијету ради више од 4.000 студија које истражују потенцијале матичних ћелија у лијечењу неких од најтежих обољења, а тренутно се употребљавају за третман обољења попут различитих врста леукемије.

Они додају да је за више од 2.600 породица у БиХ, које су похраниле матичне ћелије из крви и ткива пупчане врпце непосредно након порода, а које ће у случају потребе имати сопствене матичне ћелије које могу искористити за потенцијалне третмане, веома важна информација да ове студије намјеравају да пронађу лијек за многа друга тешка обољења.

Менаџер за медицинске послове у "Фемили плусу" Кенан Врца каже да је ово дефинитивно велики тренутак за науку и научни свијет, те да "Крио сејв" у корак прати ова достигнућа, као што су улагања у истраживања чувања и потенцијала матичних ћелија.

"Једина смо банка матичних ћелија која блиско сарађује са институцијама ЕУ и оснивачи смо Међународне асоцијације за истраживање у области ткивног инжењеринга. Основни корак ка успјешном лијечењу јесу добро припремљени узорци матичних ћелија и сарађујемо са водећим европским институтима и универзитетима у области криопрезервације, како би све било на врхунском нивоу", наглашава Врца.

"Крио сејв" је основан 2000. године и има 222.000 похрањених узорака из крви и ткива пупчане врпце, посједује шест врхунских лабораторија широм свијета у којима се похрањују узорци из 43 земље на три континента.

Имају сертификат државних агенција у Швајцарској, Белгији и Холандији, посједују ICO сертификат, а акредитовани су према стандардима Свјетске здравствене организације за Добру произвођачку праксу и Америчке асоцијације банке крви.

Нобелова награда за медицину ове године отишла је у руке Ширија Јаманка из Јапана и Џона Гурдона из Велике Британије за њихов пионирски рад са матичним ћелијама, а жири је рекао да открића ових научника у области матичних ћелија означавају револуцију у схватању како се развијају ћелије и организми./

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана