Нобел за најмању машину на свијету

Агенције
Нобел за најмању машину на свијету

Жан Пијер Соваж, Џејмс Фрејзер Стодарт и Бернард Феринга добитници су овогодишње Нобелове награде за хемију, саопштила је данас Шведска краљевска академија наука.

Нобелова награда уручена им је за развој најмање машине на свијету.

Ова три научника подјелиће награду у износу од 727.000 фунти за дизајн и синтезу машина на молекуларном нивоу.

Добитници су именовани на конференцији за новинаре у Шведској и тако су доспијели на листу од 200 других лауреата именованих од 1901. године.

Минијатурне машине с контролисаним покретима које су научници дизајнирали могу да извршавају задатке када им се дода енергија.

У саопштењу Академије се наводи да ће молекуларне машине "највјероватније бити коришћене у развоју ствари као што су нови материјали, сензори и системи за складиштење енергије".

Жан Пијер Соваж је рођен у Паризу 1944- године.Тренутно ради као професор на Универзитету у Стразбуру и директор је истраживања у француском Националном центру за научна истраживања.

Господин Фрејзер Стодарт је рођен 1942. године у Единбургу, а тренутно ради на Нортвестерн универзитету у САД-у.

Бернард Феринга је рођен 1951. године у Холандији гдије данас ради као професор органске хемије.

Шведска академија је саопштила да је Соваж направио први пробој 1983. када је спојио два молекула у облику прстена да формирају ланац.

Стодарт је направио слиједећи корак 1991. ставивши молекуларни прстен на молекуларну осовину, а Феринха је први направио молекуларни мотор 1999. када је развио молекуларни ротор чије се лопатице врте у истом правцу.

Додјела овогодишњх Нобелових награда почела је у понедјељак, одавањем признања јапанском молекуларном биологу Јошинорију Охсумију, за истраживања аутофагије, кључног механизма за обнову ћелија, старење и реакцију организма на глад и инфекције.

Нобела за физику у уторак су добила три британска научника Дејвид Џеј Таулес, Данкан Халдејн и Мајкл Костерлиц за открића тајни егзотичних стања материја, односно за "теоретска открића тополошке фазе транзиције и тополошке фазе материје".

У петак ће би проглашен лауреат Нобелове награде за мир. Награда за књижевност биће додељена у четвртак, 13. октобра, а за економију у понедјељак, 10. октобра.

Прошле године Нобелову награду за хемију добио је Швеђанин Томас Линдал, Американац Пол Модрич и амерички научник турског порекла Азиз Санкара, за њихов рад на обнови ДНК што се може примјенити у лијечењу рака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана