Њујорчани хоће Дан Николе Тесле

Rawstory.com
Њујорчани хоће Дан Николе Тесле

Два републиканска представника у њујоршком парламенту предложила су да се 10. јул прогласи Даном Николе Тесле у тој америчкој држави.

Резолуција коју заговарају Кенет Ла Вејл и Карл Марселино требало би да "ода почаст Николи Тесли за његов невјероватни допринос науци и миру".

"Никола Тесла био је истински геније, визионар, изумитељ и надарени инжењер механике и електронике. Он је један од најзаслужнијих људи за рађање комерцијалне електричне мреже и најпознатији по револуционарном напретку на пољу електромагнетизма крајем 19. и током 20. вијека", пише у резолуцији.

Стоји и да је Тесла помогао развоју наизмјеничне струје и електровода. Наизменична струја напослијетку је постала доминантни систем дистрибуције електричне енергије након оштре "борбе" са Томасом Едисоном, који је агресивно промовисао своје системе једносмерне струје, пише амерички сајт Rawstory.com.

"Брилијантност Николе Тесле је 1893. задивила свијет његовом демонстрацијом чуда наизмјеничне струје на Свјетској изложби у Чикагу. Двије године касније, Никола Тесла дизајнирао је прву хидроелектрану на Нијагариним водопадима, која је значила коначну побједу наизменичне струје и учинила је стандардним системом до данас", пише у резолуцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана