Њемачки научници: Први људи у Европи живјели у Србији

Агенције
Њемачки научници: Први људи у Европи живјели у Србији

Први људи дошли су у Србију крајем леденог доба, прије око 12.000 или 13.000 година, одакле су кренули да заузимају сјевер Европе, садашњу Њемачку, Шкотску и Балтик...

У оквиру пројекта “Наш пут у Европу” већ двије године у сарадњи са европским научницима спроводе се археолошка истраживања о првим људима на европском континенту. Према њиховим ријечима инвазија на Европу започела је из Србије.

Према ријечима професора са Универзитета у Новом Саду, др Миливоја Гаврилова , први савремени људи стигли су у Европу за вријеме старијег каменог доба (палеолита), из два правца, преко Дарданела и Гибралтара, до Вршца и до Орињака у Француској, пише “Ало“.

Истраживање о томе гдjе су се настанили први људи у Европи започела је у Вршцу, кошта 10 милиона евра и финансираће је Њемачка. На локацијама “Црвенка” и “Ад” пронађени су значајни археолошки трагови, остаци оруђа и оружја, којима се први човјек користио.

Наши преци дошли су у Србију крајем леденог доба, прије око 12.000 или 13.000 година. Први људи настањивали су подручије Баната, одакле су кренули да заузимају сјевер Европе, садашњу Њемачку, Шкотску и остале Балтичке земље.

Истраживања су вршена ове године од 26. априла до 3. маја, а на њима су радила два тима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана