Њемачка компанија нуди бесмртност: На листи чекања већ 650 људи

GS
Foto: Instagram

"Туморов Био“ нуди могућност продужења живота уз наду да ће се очувана тијела моћи оживјети кад наука то омогући.

Научнофантастичне идеје које смо до недавно виђали у филмовима постају све више стварност. Замислите могућност да вас замрзну послије смрти у нади да ће вас једног дана оживјети захваљујући будућој технологији.

Ова идеја постала је стварност захваљујући њемачкој стартап компанији "Туморов Био“. Ова компанија, пионир у области криопрезервације, нуди услугу замрзавања тијела у течном азоту с надом да ће будуће технологије моћи да их оживе.

Иако цијена услуге износи 220.000 долара, преко 650 људи већ је изразило интересовање. Компанија, основана 2020. године, до сада је замрзла шест особа и пет кућних љубимаца, а планира ширење на тржиште САД до 2025. године.

Процес криопрезервације почиње одмах након смрти. Специјализовани тим хлади тијело на -80 степени и замјењује тјелесне течности криопротективним агенсима. Након тога, тијело се складишти у швајцарској установи на температури од -196°Ц.

"Туморов Био“ нуди могућност продужења живота уз наду да ће се очувана тијела моћи оживјети кад наука то омогући. Компанија сања о свијету у којем људи могу изабрати колико дуго желе да живе, без обзира на све друге околности.

Фернандо Азеведо Пинхеиро, један од оснивача, вјерује да бисмо могли бити свједоци напретка у криопрезервацији и реанимацији сложених организама током нашег живота. Компанија започиње процес криопрезервације одмах након смрти, користећи специјализоване амбуланте у европским градовима попут Берлина, Амстердама и Цирих.

Након транспорта, тијело се смјешта у челичну посуду с течним азотом и одржава на минус 198 степени Целзијуса током десет дана како би се постигла неопходна температура за очување. Теорија је да би напредак у медицини у будућности могао омогућити оживљавање очуваних особа и лијечење болести које су довеле до њихове смрти.

Међутим, криопрезервација није без етичких и филозофских дебата. Критичари постављају питања о моралним импликацијама биостазе, несигурности оживљавања и могућим друштвеним утицајима таквих технологија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана