Никола Тесла – српски или хрватски научник?

Дојче веле
Никола Тесла – српски или хрватски научник?

Вечити спор око тога да ли је Никола Тесла био хрватски или српски научник, једна је од тема којом се бави њемачка штампа.

"Коме припада генијални научник, који је пријавио више од 700 патената?" То питање у своме чланку о Николи Тесли поставља аустријски лист „ Vorarlberger Nachrichten". Лист подсјећа да је "Никола Тесла један је од најгенијалнијих изумитеља свих времена. Сада, 70 година након његове смрти, Србија и Хрватска су у спору око права за тог научника, иако је Тесла скоро све научне пројекте изводио у Сједињеним Америчким Државама."

Аустријски лист напомиње да је Тесла рођен у Смиљану, код Госпића, у породици српског православног свештеника. Да су његове животне „станице" у Европи биле похађање гимназије у Карловцу, недовршене студије у Грацу и Прагу, послови у Будимпешти и Паризу, да би га пут на крају довео до Њујорка, пише Дојче веле.

Спор око Теслиног пепела

Након фирме " Тesla Electric Light and Manufacturing Company", која је пропала, Тесла оснива "Tesla Electric Company", након чега је било све више патената, напомиње лист „ Vorarlberger Nachrichten " и у чланку под насловом "Спор око Теслиног пепела" додаје да се тај научник пред крај живота све више повлачио и да је у 86. години, преминуо у својој соби у хотелу Њујоркер.

"Урна са Теслиним пепелом се од 1957. налази у Музеју Николе Тесле у Београду. Спор око тога коме припада почела је прије десетак дана, кад је хрватски парламент одлучио да се 10. јула - Теслин рођендан - убудуће слави као Национални дан Николе Тесле. Влада Србије је, међутим, у марту са Српском Православном Црквом потписала споразум, према којем би се урна са пепелом 'највећег сина Србије' из Музеја била пребачена у Храм Светог Саве. Притом Тесли религија никад није била важна, а у српском православљу кремирање мртвих важи као грех. Због тога се на десетине хиљада Срба на социјалним мрежама успротивило намерама власти, наводећи како планирано премештање урне није ништа друго него 'срамота и безакоње'.

Српског патријарха Иринеја то не брине. Јер ће Теслин гроб у Храму привући бројне туристе. Тако се размишља и у Хрватској јер се већ на ауто-путу у правцу ка мору, рекламира посјета Теслином родном крају. Притом данас је заборављено да за живота овог генија, нико у њега није вјеровао", закључује лист „ Vorarlberger Nachrichten ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана