Никад виђен тип метеорита пронађен у Великој Британији

Танјуг
Foto: Pixabay

ЛОНДОН - Комади метеорита пронађени су у Глостерширу у Великој Британији, а научници су посебно узбуђени, јер се ради о ријетком типу свемирске стијене, такозваном угљеничном хондриту, материјалу који садржи непромјењену хемијску структуру још од времена формирања Соларног система прије 4,6 милијарди година, пише Гардијан.

Лист наводи да су фрагмент тежак скоро 300 грама и други комади свемирске стијене лоцирани након што су научници реконструисали путању ватрене кугле која је пробила звучни зид нешто прије 22 сата по британском времену у недељу 28. фебруара.

Научници из Природњачког музеја у Лондону потврдили су да је црни комад стијене, угљенични хондрит који никада раније није виђен у Великој Британији, ударио је о коловоз у близини града Викомба и додали да је у близини пронађено још фрагмената, преноси Гардијан.

Ешли Грин, научница у музеју, рекла је за британски лист да јој је остварен сан да буде један од првих људи који су видјели и проучавали овај веома ријетки метеорит који су пронашли одмах послије пада.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана