Нијемци направили материјал лакши од ваздуха

Aгенције
Нијемци направили материјал лакши од ваздуха

Њемачки научници са Универзитета у Килу и Технолошког факултета у Хамбургу пронашли су најлакши материјал на свијету и назвали га аерографит.

Кубни центиметар аерографита тежак је само 0,2 милиграма, што чини четвртину масе претходног рекордера. Има чак 5.000 пута мању густину од воде и шест пута је лакши од ваздуха. Штавише, аерографит је толико лаган да је тешко радити с њим у обичној лабораторији, јер и најмањи покрет може да покрене ваздух и распрши материјал около. 

- Ако бисте жељели да добијете килограм овог материјала, заузимао би запремину од пет кубних метара. То значи један квадратни метар у основи, који се диже пет метара увис. Ето, то би било тешко један килограм. Требало би вам око пет гепека аутомобила уколико бисте жељели да транспортујете килограм аерографита - објашњава истраживач Матијас Мекленбург.  

Аерографит представља мрежу угљеникових цјевчица, од којих је свака пречника око 15 нанометара, уплетених на микро и нано нивоу величина. Због његове лакоће и релативно велике површине, аерографит би могао да омогући стварање много лакших литијум-јонских батерија. Могао би да нађе примјену и у прављењу водоотпорне одјеће, лакших рачунара, за водену и ваздушну филтрацију, као и за заштитне екране за сателите. 

Прави се стављањем кристала оксида цинка у специјалне пећнице, који се потом загријевају на температурама до 900 степени Целзијуса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана