Несварени диносаурус у утроби крокодила - чудесно откриће научника

RTS
Foto: Pixabay

Научници су открили остатке огромног прастарог крокодила убице са дјелимично свареном бебом диносауруса у стомаку.

Потврђено је да су остаци животиње убице стари око 93 милиона година, пронађени у Квинсленду, припадали врсти крокодила.

Крокодил је вјероватно био захваћен великом поплавом, због које је вјероватно био затрпан, и угинуо је недуго послије посљедњег оброка, сматрају научници.

Животиња која је добила име цонфрацтосуцхус сауроктонос, имала је дужину око 2,5 метара, рекли су научници.

Први фосили необичног створења први пут су откривени 2010. године, и прве студије су откриле кости малог диносауруса величине кокошке у његовим цријевима.

Гмизавац је био неидентификовани орнитопод, што је група диносауруса биљоједа средње и крупне величине. Дјелимично сварени диносаурус је, процјењује се, био тежак око килограм до 1,7 килограма.

Научници кажу да је сачувано "запањујућих" 35 одсто крокодила, укључујући скоро цијелу лобању са регуларно распоређеним зубима, иако су недостајали реп и задњи уд.

"У првом скенирању 2015. године, примијетио сам да је кост која је била закопана, и коју смо нашли, изгледала као кокошја кост, и одмах помислио да је то диносаурус", објаснио је Џозеф Бевит, коаутор студије.

"Ријеч је о створењу које никада није виђено", додао је др Бевит.

Уз даљу анализу коришћењем 3Д дигиталних скенирања високе резолуције и специјализованих рендгенских снимака током наредних неколико година, истраживачи су могли да открију убједљивије детаље о дивовском крокодилу и његовом плијену диносауруса.

На основу анализе остатака диносауруса, истраживачи кажу да постоје јасни докази о томе да је крокодил појео диносауруса, јер је јасно да је плијен распарчан и да су му кости фрагментиране, што указује на начин храњења који је присутан код данашњих крокодила.

Научници нагађају да је крокодил вјероватно био захваћен мегапоплавом, због чега је угинуо пошто је прогутао оброк у виду диносауруса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана