Истраживања показала: Несаница је генетски насљедна

Срна
Истраживања показала: Несаница је генетски насљедна

БИЈЕЉИНА - Несаница је генетски насљедна и може да мучи некога цијели живот, показује научно истраживање.

Проучавајући тајне људског генетског кода, недавна студија спроведена у Холандији открила је специфичне ДНК обрасце који играју кључну улогу у одређивању осјетљивости на несаницу.

Научници су спровели истраживање помно, пратећи обрасце спавања готово 2.500 лица, од времена док су били у мајчиној утроби до њихове 15. године.

Студија је открила да су појединци који посједују генетске маркере повезане са поремећајима спавања били склонији ноћном буђењу током адолесценције.

Супротно досадашњим спознајама које су биле ограничене на одрасле, ново истраживање показује да ген “лошег спавача” остаје активан током цијелог животног вијека.

Научници са Универитетског медицинског центра Ротердам и Универзитетског медицинског центра “Еразмус” истичу значај раног откривања проблема са спавањем код дјеце, наглашавајући потребу да се интервенише већ у ђетињству како би била спријечена потенцијална доживотна несаница.

Прикупљајући узорке ДНК од дјеце рођене између априла 2002. и јануара 2006. године, научници су користили крв из пупчане врбце и узорке узете кад су дјеца укључена у студију имала шест година.

Мајке су дале информације о обрасцима спавања своје дјеце у различитим фазама, док је подскупина од 975 тинејџера носила уређаје за праћење спавања отприлике двије седмице.

Анализа је генерисала ДНК резултате ризика, откривајући корелацију између високих резултата и упорних проблема повезаних са несаницом, као што су ноћна будност и потешкоће са успављивањем током ђетињства, преноси “Дејли мејл”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана