Неочекивано откриће у Русији: На Уралу линије као у Перуу

Aгенције
Неочекивано откриће у Русији: На Уралу линије као у Перуу

Геоглиф на којем је приказан лос или можда јелен уочен је на обали планинског језера Зјураткул које лежи на надморској висини од 754 метра

Линије на Уралу

У националном парку Зјураткул у Русији на јужним обронцима Урала недавно је откривен праисторијски геоглиф (велики цртеж или фигура на земљи) који потиче из периода 6000-3000 година прије нове ере.

Зјураткул се налази у Чељабинској области, око 30 км јужно од Сатке и 200 км западно од Чељабинска.

Геоглиф на којем је приказан лос или можда јелен уочен је на обали планинског језера Зјураткул које лежи на надморској висини од 754 метра.

Открио га је прије пет година независни истраживач Александар Шестаков, проучавањем сателитских снимака.

Потом је обавијестио археологе који су надлетјели локацију и увјерили се да огромна слика на земљи збиља постоји.

Временом су услиједила и прва истраживања на терену, током којих је откривено да је геоглиф израђен од камена у периоду неолита, негдје између шестог и трећег миленијума прије нове ере, хиљадама година прије него што су настали познати геоиглифи у Наски у Перуу у Јужној Америци.

Фигура поред језера Зјураткул по описима има четири ноге, два рога и издужену њушку. Међутим, сами облик није тако недвосмислен и по неким мишљењима може представљати различита митолошка бића приказана у древној умјетности.

Огромна представа лоса или јелена лежи на размеђи Европе и Азије и начињена је у неолиту, хиљадама година прије оних у пустињи Наска у Перуу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана