Небеско тијело на којем је могућ живот налази се у Сунчевом систему

Агенције
Небеско тијело на којем је могућ живот налази се у Сунчевом систему

Титан, Сатурнов највећи мјесец, једно је од небеских тијела најсличнијих Земљи, наводи NASA.

Површински услови који владају на овом Сатурновом сателиту нису нимало наклоњени људима – иако Титан има стабилна јереза и ријеке, они се састоје од течног метана и етана, а густа атмосфера готово у потпуности садржи азот и малу количину метана.


Температуре на површини Титана такође не погодују људима: Са - 143 степени Целзијусових, прехладан је за колонизацију. Међутим, ако би припадници људске врсте носили гас-маску и најбољи термални скафандер икада произведен, могли би са лакоћом да се крећу по његовом тлу, с обзиром на то да је гравитација слабија него на Мјесецу.

Судећи према студији која је у понедјељак објављења у магазину „ „Proceedings of the National Academy of Sciences”, овај ‘бизарни’ свијет могао би да има нешто што се зове ‘пробиотски услови’ – хемикалије које би у теорији могле да се споје и изграде неки најпростији вид животне форме, на исти начин на који се то догодило на Земљи.

"Ми смо навикнути на услове који владају на нашој планети, тако да имамо тенденцију да сматрамо да постојање живота на -143 степени, и другим условима који не договарају човјеку, није могуће. Међутим, то је велика заблуда", каже хемичар Мартин Рам.

Упркос томе што при додиру сунчевих зрака и атмосфере Титана настаје водоник-цијанид - једињење које изузетно шкоди човјеку, његово присуство заправо би могло да подстакне настанак живота на овом небеском тијелу, сматрају истраживачи.

Рам и његове колеге су доказали да је то у теорији сасвим могуће, односно да водоник-цијанид у додиру са другим молекулима присутним на Титану може да произведе ланац полимера, укључујући полиимин.

То не би значило много на Земљи, али би на Титану полиимин могао да има својства која би подржавала микробиолошку еволуцију. Према моделу научника, био би флексибилан и могао би да се јавља у више облика, а највјероватније би имао и могућност апсорпције сунчевих зрака, који би могли да послуже као извој енергије у ’примордијалној супи’.

"Овај рад указује на то да би на Титану могли да постоје предуслови за настанак различитих животних форми, али ово је тек први корак", истакао је Рам.

Из тог разлога није искључено да би у оквиру наредних мисија неки од узорака могао да садржи бактерије или друге микробе, пише Вашингтон пост.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана