Не постоји идеална тежина?

новости.рс
Не постоји идеална тежина?

Нова сазнања показују да индекс тјелесне масе није поуздан као што се досад веровало. ITM је колико толико поуздан за људе просjечне висине, али не и за оне више од 182 цм или ниже од 152 цм.

Нутриционисти су већ примjетили да трчање на вагу и пребројавање калорија могу да се претворе у психолошко оптерећење и више одмогну него помогну здравој исхрани, а сада се показује и да чувени "индекс тjелесне масе" (ITM или по често навођеној енглеској скраћеници BMI) није тако прецизна мjера здраве килаже као што се вjерује.

Тачније, добар је за просjек, али не ваља за људе који су виши од 182цм или нижи од 152цм. За ниже је и један поен ITM "погубан", док високи могу да носе и већу тежину од „дозвољене". ITM се, иначе, израчунава тако што се тежина изражена у килограмима дијели квадратом висине у метрима.

Проблемом се недавно позабавио математичар са Оксфорда Ник Трефтен и дошао до корекције. Високи и ниски се, по његовим рачуницама, уклапају ако се у формули за израчунавање тежина помножи са 1,3, а висина увећа 2,5 пута. Чак је и математичар уз своју, поправљену формулу, дао упозорење да се не може сматрати исправном без ширих студија, као што, уосталом, никаква нумеричка вриједност не може адекватно да опише стање организма и исправност исхране, још мање здравље неке особе.

ITM може да представља основу за грубу процјену, али права дијагноза мора да зависи од одлика саме особе, као што су пол, годиште, држање, мишићна маса, чак и етничка припадност. У сваком случају, ни нова формула не уклања највећу ману ITM - да не прави разлику између мишићне масе од масног ткива.

У ствари, због овог посљедњег много бољи "индекс здраве тежине" је - сама ширина струка, а још бољи однос између ширине струка и бокова. Струк је, наиме, индикатор вишка "рђавог" масног ткива, оног које изазива кардиоваскуларне болести и дијабетес. Много је боље и лакше него рачунати ITM - држати се простог правила да струк не треба да пређе 88 центиметара код жена и 102 код мушкараца. Све преко тога је разлог за бригу, без обзира на висину или годиште. Друга важна мјера, однос струка и бокова (добија се када се ширина струка подијели са ширином бокова) не треба да пређе 0,85 код жена и један код мушкараца. Што и од ока може да се процијени.

Све чешће критике трпи и пребројавање унијетих калорија, трећа "нумеричка вриједност" која се нарочито намеће у дијетама. Број калорија даје само енергетски унос, али се енергетске потребе сваког човјека из дана у дан мијењају, а зависе од низа фактора, од пола и година, преко тјелесне тежине, до нивоа физичке активности. И од бројања калорија има бољег и далеко једноставнијег - просто правило исхране: пет порција на дан воћа и поврћа, не више од пет грама соли, два литра воде и 30 минута кретања.

Извор: новости.рс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана