Не бацајте старе телефоне и рачунаре у смеће: Eво шта требате урадити

GS
Foto: X.com

Сви знамо да не би требало само да бацимо стари телефон у ђубре, али је много тога остављено потрошачима да схвате шта треба да раде са електроником када јој прође рок трајања.

Иако је много тога још остало да регулише када је одлагање електронског отапада у питању оно што је најважније- кад год сте у прилици поправите или рециклирајте, јер све остало штети највише океанима.

Керол Хандверкер, професор инжењерства и еколошког инжењерства наводи да је важно прво размотрити зашто треба да размислимо о томе како одлажемо стару технику, јер буквално штедимо животну средину када рециклирамо старе батерије, телевизоре, лаптопове, рачунаре.

"Занимљиво је и да у електроници постоји својеврсно злато? Посебно у мобилним телефонима", каже Хандверкер.

Додаје да стара електроника заправо садржи низ вриједних елемената попут сребра, паладијума и платине.

"У суштини, ријетки земни елементи које треба повратити, а ако нису и једноставно оду у смеће, заувијек су изгубљени", каже она за Реал Симпле објашњавајући да је нереално да свако сам вади драгоцијене елементе из телефона.

Напомиње да за то постоје компаније које се баве том врстом рециклаже.

"Прије свега, компаније могу да одвоје и препродају неке материјале у електроници када имају хиљаде мобилних телефона и рачунара за обраду у исто вријеме. Друго је да је злато један од еколошки најштетнијих процеса експлоатације, па сте заправо помогли животној средини тако што шаљете телефоне и другу електронику реномираном рециклеру, они такође помажу да се ови материјали врате у промет, назад у технику на сасвим опипљив начин", додаје Хандверкер.

Истиче, да нажалост много материјала који се користе сакупља се на мјестима и од људи који то не би требало да раде.

"Штавише, 70 одсто штетног отпада који иде на дивље депоније садржи хемикалије и материје које су "потенцијално опасне по људско здравље када дођу у контакт са живим свијетом", каже она.

Додаје да многи наши стари уређаји могу да се рециклирају.

"Традиционални уређаји које људи свакодневно користе могу да се обраде и преправе", каже Хандверкер.

Истиче да око 95 одсто материјала у тим предметима се може повратити све док се ради ефикасно.

"То значи да су телефони, лаптопови, таблети и рачунари — чак и уређаји као што су телевизори сви кандидати за програм рециклирања е-отпада, заједно са многим другим уређајима и гаџетима. Посебно је  важно да прије рециклаже из уређаја извадите све податке, слике, па тек онда треба да приступите одговорној рециклажи. И запамтите да се електроника често може поправити",  каже Хандверкер, преноси Политикин Магазин.

Напомиње да ако је у питању, рецимо, покварен екран, вјероватно постоји продавница или сервис који може да га поправи и помогне да га и даље користите.

Иако се сва електроника не може рециклирати, ипак је важно да је правилно одложите. То је посебно тачно када говоримо о потенцијално опасним материјалима попут оних у литијум-јонским батеријама, који могу изазвати пожаре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана