Научнике збунило откриће како се на Марсу простире звук

Rts
Foto: Ilustracija

Користећи опрему на роверу „Персеверанс“ за проучавање атмосфере на Марсу, научници су успјели да установе брзину простирања звука на црвеној планети која се веома разликује од оне на Земљи. Оно што су открили могло би да доведе до чудних посљедица у комуникацији будућих Марсоваца.

Налази до којих су дошли научници сугеришу да би покушај разговора на Марсу могао да произведе чудне ефекте, пошто се чини да виши тонови путују брже од басова. С обзиром на то да људи не могу да дишу на Марсу, сигурно је да неће моћи да провјере ову тврдњу, али је научницима било забавно да размишљају како би то изгледало, преноси Сајенс алерт.

Из научне перспективе, налази које је на 53. Конференцији о лунарној и планетарној науци објавио Баптист Чајд, планетарни научник из Националне лабораторије у Лос Аламосу, високе температурне осцилације откривене на површини Марса захтјевају даља истраживања.
Звук не путује увијек истом брзином 

Брзина звука није универзална константа. Може да се мијења, у зависности од густине и температуре средине кроз коју путује. Што је медиј гушћи, то брже иде.

Зато звук путује око 343 метра у секунди у нашој атмосфери на 20 степени Целзијуса, али и 1.480 метара у секунди у води и 5.100 метара у секунди кроз челик.

Атмосфера Марса је много ријеђа од Земљине, око 0,020 килограма по метру кубном, у поређењу са око 1,2 килограма по метру кубном на Земљи. Самим тим је јасно да би се звук другачије путовао на црвеној планети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана