Научник риjешио Фермијев парадокс: Зашто нисмо нашли ванземаљце

klix.ba
Научник риjешио Фермијев парадокс: Зашто нисмо нашли ванземаљце

Фермијев парадокс каже да, ако интелигентан живот није карактеристичан искључиво за планету Земљу, онда би наша галаксија требало напросто да врви од напредних цивилизација. Парадокс наступа у простој чињеници да до сада нисмо контактирали ниједну од њих. Гдје су?

Један од одговора на ово питање јесте "хипотеза зоолошког врта" у којој се предлаже да напредне цивилизације, из само њима познатог разлога, намјерно не желе да нам се представе, односно да се крију од Земљана и човјечанства.


Међутим, проблем везан за ово ријешење јесте да такав подвиг захтјева неку врсту организације. То би значило да у нашој галаксији постоји заједница напредних врста које су сложне у најмање једној ствари – да не контактирају Земљу.

Астрофизичар Данкан Х. Форган је ову хипотезу додатно разрадио и закључио да вјероватније постоји више организација, умјесто да се цивилизације окупљају у искључиво једну асоцијацију. Закључак је донио на основу више фактора, укључујући старост цивилизација, удаљеност, време приступа организацији и животни вијек цивилизације.

"Уколико би постојала само једна организација, то би значило да је њихов животни вијек изузетно дуг и да оне настају у врло кратком временском размаку, што је генерално мало вјероватно, али и даље могуће", рекао је Форган.

Управо због тога, вјероватнији сценарио јесте да у нашој галаксији постоји више цивилизацијских група чија је синхронизација мало тежа.

"Можда Земља плута у дијелу галаксије којом влада група конзервативних или опрезних ванземаљских цивилизација које не желе да нас контактирају. С друге стране, како будемо постајали технолошки напреднији, баријере између нас и њих ће нестати", рекао је Форган.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана