Научник порјеклом из Србије у тиму који мења свијет

Independent.co.uk
Научник порјеклом из Србије у тиму који мења свијет

Међународни тим стручњака предвођен научницима Кингс колеџа у Лондону међу којима је и истраживач пореклом из Србије др Душко Илић, развио је први епидермис – танки слој ћелија које чине спољни део коже – у лабораторији.

Епидермис је створен захваљујући плурипотентним матичним ћелијама које су у стању да се развију у било које друге ћелије организма.

Научници верују да ће овим открићем понудити јефтину алтернативу за тестирање лијекова и козметике, чиме би се укинула потреба за тестирањем на животињама.

Према ријечима др Теодоре Мауро, "моћи ће да се испитује низ разних обољења и мутација гена који чине ћелије коже".

До сада су се инжењери мучили да развију сложен епидермис са заштитном баријером.

Студија објављена у журналу "Stem Cell Reports" описује да су матичне ћелије биле "натеране" да производе неограничене количине кератиноцита (ћелија коже) које су затим изложене влажном окружењу и направиле слојеве функционалне баријере идентичне оној на кожи.

Биопсијом је откривено да се кератиноцити створени овим путем не разликују у структурним и функционалним своствима од оних у обичној људској кожи.

Др Душко Илић, који је био на челу истраживачког тима Кингс колеџа у Лондону каже: ""Наш нови метод може бити кориштен за производњу већих количина еквивалената људском епидермису и то у лабораторији. Они се могу користити и у истраживању низа обољења коже и њене осетљивости, као и за комерцијално тестирање лекова и козметике".

Иначе, прије неколико недјеља, други тим из Кингс колеџа открио је специфичне ћелије коштане сржи које могу да се трансформишу у ћелије коже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана