Научник НАСА: Људи би могли да стигну до Мјарса за мјесец дана VIDEO

Агенције
Научник НАСА: Људи би могли да стигну до Мјарса за мјесец дана VIDEO

Прије једног вијека, први трансатлантски лет трајао је око 23 дана. Ускоро бисмо до Марса могли да стигнемо за исто вријеме, ако усавршимо ласерску технологију, сматра научник НАСА Филип Лубин.

Лубин тврди да бисмо замјеном постојећих ракетних система онима који се ослањају на фотоне, практично за мјесец дана могли да стигнемо до Марса.


Scinence Alert Алерт овај принцип објашњава на слиједећи начин: фотони из ласера у Земљиној орбити били би усмјеравани на "велико рефлективно једро" на свемирском броду и омогућавали брзине о којима смо досад могли само да сањамо.

Лубин процјењује да би сонда од стотинак килограма могла да дође до Марса за само 72 сата, док би летјелици с посадом требало око мјесец дана. Тренутно се ради на систему лансирања који би људе до Марса довео за пет мјесеци.

Научник тврди да фотонски погон може да омогући објектима брзину једнаку трећини брзине свијетлости, што би могло да омогући путовања ван Сунчевог система.

"Људи који би путовали до најближих звијезда и егзопланета оставили би дубок траг у човјечанству, са великим научним и ненаучним посљедицама", каже Лубин у својој студији.

"Нема разлога да мислимо да је тако нешто немогуће."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана