Научници желе да ухвате неухватљиво

Huffington Post
Научници желе да ухвате неухватљиво

Тим европских астрофизичара планира да зиљележи прву фотографију црне рупе, а недавно додјељена донација могла би да им помогне у њиховој намјера.

Европски савјет за истраживање додјелио је 14 милиона евра тиму који стоји иза пројекта BlackHoleCam.

Овај пројекат за циљ има посматрање супермасивне црне рупе у језгру наше галаксије како би забиљежио њен крајњи хоризонт – теоретску границу иза које ништа, па чак ни свјетло, не може да побјегне.

„Док већина астрофизичара вјерује у постојање црних рупа, нико никада заправо видео једну. Технологија је сада довољно узнапредовала да заправо можемо да снимимо црну рупу и провјеримо њихово постојање – ако нема овог крајњег хоризонта, нема ни црних рупа", изјавио је Хеино Фалке, један од чланова тима који стоје иза овог пројекта.

Пројекат неће бити у стању да забиљежи саму црну рупу, али истраживачи вјерују да могу да виде њен хоризонт, ствар коју је предвидјела Ајнштајнова теорије релативитета.

Када гас бива усисан у црну рупу услијед изузетно интензивног гравитационог поља он производи јаке радио емисије прије него што нестане. Овај крајњи хоризонт требало би да ода своје присуство бацањем сијенке на те свијетле емисије, изјавили су истраживачи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана