Научници желе да створе умирућу звијезду – на Земљи

Агенције
Научници желе да створе умирућу звијезду – на Земљи

При крају својих живота, умируће звијезде пулсирају, шире се и скупљају док им понестаје горива. Са сваком пулсацијом, звијезда избацује облаке гаса у свемир који се временом рециклирају у нову генерацију звијезда и планета. Праћење ових ковитлаца гаса изузетно је незгодно, али научници вјерују да имају ријешење.

Научници желе да створе умирућу звијезду на Земљи у оквиру пројекта названог Нанокосмос. Шпански астрономи ће сарађивати са тимом инжењера како би створили атмосферу умируће звијезде, такође познате и као црвени џин.

Овај пројекат, који би требало да траје 6 година, саградиће тридест пет метара дугих машина како би створи међузвјездану прашину сличну оној која се може видјети у спољним слојевима умируће звијезде.

Како би постигли ово, машине ће морати да манипулишу са угљеником, азотом, кисеоником, силицијумом, титанијумом, гвожђем и другим материјалима на температури од 1500 степени Целзијуса.

Истраживач шпанског центра за астробиологију, Хозе Цернићаро сматра да је у питању амбициозан пројекат али да је потпуно могућ.

„Желимо да у лабораторији створимо звијезду. Очигледно, то је врло компликован објекат. Не планирамо да одмах направимо реплику звијезде већ само њене атмосфере – мјесту гдје се ствара међузвјездана прашина“, изјавио је.

Црвени џинови се формирају када звијезда конвертује водоник у хелијум како би створила свјетло и радијацију.

Временом, тежи хелијум тоне до центра звијезде стварајући омотач водоника око хелијумског језгра.

Када нестане водоника, нестаје и енергије потребне за стварање притиска који на мјесту држи спољне слојеве звијезде.

Како звијезда почне да се распада, притисак и температура расту све док нису довољни да се хелијум претвори у угљеник.

Научници ће такође направити и посебне коморе за симулацију – двије у Шпанији и једну у Француској како би проучавали различите физичке и хемијске процесе који се овом приликом дешавају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана