Научници збуњени: Шимпанзе изводе сакралне ритуале? VIDEO

Агенције
Научници збуњени: Шимпанзе изводе сакралне ритуале? VIDEO

Стручњаци сматрају да би недавно забиљежено неуобичајено понашање ових примата могло да указује на извођење ‘сакралних ритуала’.

На недавно објављеном видео снимку може се видјети како шимпанзе у Западној Африци сакупљају камење, бацају га на дрвеће и убацују у пукотине при подножју стабла.


Како оваква врста понашања нема никакву еволуцијску нити функционалну сврху, стручњаци претпостављају да је ријеч о примјеру ране верзије ритуалног понашања. Ови постпуци могли би да пруже бољу слику о почецима формирања религијских увјерења код људи.

Шимпанзе су до сада користиле камење само у виду алатки помоћу којих су долазиле до хране, пише "Индепендент".

"Први пут у историји забиљежена је употреба камења која не служи трагању за храном, нити парењу. Ово ритуално понашање и збирке артефаката на појединим локацијама које су добијене груписањем камења у гомилице могу се довести у везу са скупинама камења пронашеним на археолошким локацијама и бројним обредним локацијама старих цивилизација", наводи истраживач Лаура Кихои.

"Слагање камења на погребним мјестима и у храмовима код припадника античких цивилизација означавало је широк спектар ствари. Ти примјери се најчешће налазе међу најранијим примјерима религиозног понашања у људској историји, а образац понашања који смо недавно уочили код шимпанзи могао би да представља сличну инстинктивну радњу. Обиљежавање путева и локација помоћу гомилица камења представља важан корак у људској историји. Даља истраживања пружиће нам увид у то да ли је то и овдје случај", закључила је Кихои.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана