Научници враћају изумрле врсте?

Daily Mail
Научници враћају изумрле врсте?

Научници су на овогодишњој TEDy конференцији, коју је спонзорисао National Geographics, разматрали могућност да се на Земљу врате 24 изумрле врсте. Али прави „Парк из доба јуре" не долази у обзир пошто је ДНК диносауруса превише стар.

Међу животињама које би добиле другу шансу да ходају Земљом налазе се птица додо и паракет из Каролине, зебра равница која је некада живjела у Африци и која је посљедњи пут виђена 1904. године. Посљедњи дивљи паракет убијен је 1870. године, док је посљедњи у заробљеништву умро 1883. године.

Научници су на конференцији животиње бирали на основу неколико критеријума, а дискутовало се и о етичности њиховог поновног оживљавања.

Неки од критеријума били су: Да ли су те врсте биле пожељне на Земљи? Да ли су имале неку пожељну еколошку функцију? Да ли их је човјечанство вољело?

Оно што је такође било врло важно, била је могућност њиховог поновног увођења у екосистем и који су били разлози за њихово нестајање.

Процес враћања изумрлих врста укључује узимање њиховог ДНК и његово склапање у пун геном који се потом убацује у ембрионе ћелије из којих је извађен њихов ДНК. Потом се тражи одговарајући живи сурогат коме ће те ћелије бити убризгане и који ће их родити.

Научници из Француске и Шпаније прије десет година успјели су да у живот врате изумрлу врсту дивље козе, аил је она нажалост била жива свега 10 минута.

Цијена поновног оживљавања варира од врсте до врсте, али се вјерује да би цифра могла да износи више стотина хиљада долара.

Ова идеја појавила се након што су научници уз помоћ клонирања покушали да у живот врате једну врсту жабе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана