Научници васкрсли хибридно сјеме из тајног експеримента старог 144 године

GS
Foto: CBC

Давне 1879. ботаничар Вилијам Џеј Бил започео је један од најстаријих научних експеримената на свијету, закопавајући 20 стаклених флаша са семенкама.

Сто четрдесет четири године касније, научници на истом универзитету су наставили његов рад, оживљавајући то сјеме и проналазећи међу њима хибридну биљку, која вјероватно уопште није требало да буде дио експеримента.

Бил је био заинтересован да помогне фармерима тако што је видио колико дуго коров остаје одржив. Пошто није видео начин да убрза овај процес, одлучио је да стави 50 сјемена 23 различите врсте биљака у 20 стаклених боца, а затим да их закопа с отворима окренутим надоле у пјесак како се вода не би скупљала унутра. Затим би се сјеме ископавало сваких пет година и стављало да клија не би ли се провјерило да ли је још одрживо. Тако је настављено сваких пет година све до 1920. године, када је одређено да се откопавање одложи на сваких 10 година, а затим од 1980. на 20. Експеримент ће бити завршен 2100. након 221 година.

Пре две године с тајне локације ископана је 16. боца, да би се видело да ли ће сјеменке из ње моћи и даље да расту. Док је укупна студија открила да је већина врста биљака изгубила одрживост сјемена у првих 60 година експеримента, тим је прошлог мјесеца открио да је висок проценат биљака из рода Вербаскум, биљне врсте познате под именом дивизма, и даље у стању да расте. Резултати су објављени у Американ Журнал оф Ботани, преноси 24седам

"Највеће изненађење за мене је то што је сјеме поново клијало“, рекао је Франк Телевски, професор емеритус, вођа тима, и додао: "Невјероватно је да нешто тако старо још може да расте".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана