Научници утврдили гдје треба тражити ванземаљце

РТС
Foto: pixabay

Ново истраживање показује да је веома мала вјероватноћа да ће се на великим планетама које немају своје сателите развити живот.

Веће планете углавном немају пратиоца попун Земљиног Мјесеца, што је од виталног значаја за одржање живота, тврде научници. Зато сматрају да је већа вјероватноћа да ћемо на мањим планетама које имају пратиоца открити облике ванземаљског живота.

Наш Мјесец игра кључну улогу у одржавању живота на Земљи, јер контролишући плиму и осјеку океана омогућава да се настави животни циклус организама на нашој планети. Такође, Мјесец стабилизује Земљину ротацију и доприноси да клима буде уравнотежена.

Оба ова фактора су кључна за опстанак живота на нашој планети.

У чланку објављеном у часопису Природа, тим истраживача предвођен доценткињом Мики Накаџимом са Универзитета у Рочестеру, наводи да су величина и састав планете кључни за разумијевање како настају њихови сателити.

"Разумијевајући формирање сателита, сужавамо круг планета на којима ћемо трагати за животом сличном Земљи", наглашава Накаџима.

Како планете добијају своје пратиоце

По важећој научној теорији Земљин пратилац је настао прије отприлике четири и по милијарде година када је дошло до судара прото-Земље - Земље у њеној раној фази развоја - и небеског токела величине Марса. Посљедица овог судара је био диск крхотина који је кружио око Земље, од кога се на крају формирао Мјесец.

Да би открили да ли друге планете могу да формирају сателите сличне величине, Накаџима и њене колеге су направиле компјутерску симулацију судара са низом хипотетичких стјеновитих планета сличних Земљи и ледених планета различитих маса.

Захваљујући овим сумулацијама Никиџима и њен тим су закључили да када се стјеновите планете масе шест пута веће од масе Земље и ледене планете исте величине као наша сударе, настала енергија утиче да се створи материјал који ће гравитација веће планете убрзо привући назад на њену површину.

Зашто је то важно

Ова ограничења која су навели Накаџима и њене колеге су важна за астрономе који истражују наш Универзум - истраживачи су открили хиљаде егзопланета и могућих егзомесјеца, али тек треба да дефинитивно уоче мјесец који кружи око планете ван нашег Сунчевог система.

Ово истраживање им може помоћи где би требало да их траже.

"Потрага за егзопланетама на којима постоји живот је обично била фокусирана на планете веће од шест земаљских маса. Предлажемо да умјесто тога погледамо мање планете јер су оне вјероватно бољи кандидати да имају свог пратиоца", каже Мики Накаџима.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана