Научници успjели да комуницирају са делфинима

Independent
Научници успjели да комуницирају са делфинима

Истраживачи који тестирају преводилац који би могао да омогући људима и делфинима да комуницирају изјавили су да су по први пут забиљежили успјешно коришћење овог уређаја када је делфин показао на оближњу морску траву научницима у води, пише Independent.

„Било је невјероватно, имали смо поклапање. Била сам запањена", изјавила је докторка Денис Херцинг, директорка пројекта и творац уређаја за превођење.

Овај уређај користи пар хидрофона (подводних микрофона) како би забиљежио комплетан спектар кликтања и звиждука које делфини праве.

Умјесто да ове вокализације „преводи" на људски језик, др Херцинг учи делфине ограниченом ријечнику који су дефинисали људи.

Ово помаже да се упрости велики број звукова које делфини праве.

Делфини, који су изузетно интелигентне животиње и способни за коришћење алата, користе сигналне звиждуке како би се обратили појединцима као и шкљоцање као сонар које им помаже при лову.

Херцингова је развила 8 „ријечи" које користе вокализације сличне онима које употребљавају делфини како би се односили према одређеним стварима у околини као што су „морска трава" и „бочно јахање таласа" (када делфин скаче на талас који је направио брод).

У овом невјероватном открићу, делфин је испустио јединствен звиждук који је повезан са морском травом, међутим, нико не може да каже да ли је делфин активно показивао на вегетацију а и ту "ријеч" чули су само једном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана