Научници су дали пауку разне врсте дрога, разлика у ткању мреже је невјероватна

Агенције
Научници су дали пауку разне врсте дрога, разлика у ткању мреже је невјероватна

Зоолог Х.М. Петерс је морао сваке ноћи да остаје до касно будан како би посматрао паукове како плету своје мреже пред зору. Замолио је свог пријатеља, фармацеута, да нахрани паукове са нечим, како би они плели своју мрежу у неко друго доба дана. Његов пријатељ је покушао са разним стварима: LSD, кофеином, мескалином, марихуаном. Резултат је био невjроватан.

Петерс је радио као зоолог при универзитету у Тубингену у Њемачкој 1948, када је дошао на необичну идеју. Да промјени вријеме када паукови плету мрежу.  

Није му пријало да сваког јутра буде будан од два до пет ујутру, како би биљежио понашање паука које је проучавао.  

Зато је замолио фармаколога Питерна Н. Вита да му помогне да нађе рјешење за његову несаницу.  

Вит је нахранио паукове са мјешавином шећера и разних врста дрога и стимуланса: кофеином, мескалином, амфетамином, LSD-ом и марихуаном. Мислио је да ће на тај начин да их натjера да спавају кад и његов друг спава, а плету мреже преко дана.  

Паукови који су били под утицајем дрога правили су невjероватна ткања у својој мрежи. Под утицајем неких дрога ткање је било неравномjерно и мање, док је у неким случајевима једва и личила паукову мрежу. Ипак, они су увијек правили своју мрежу у исто вријеме, а то је у раним јутарњим сатима.  

Паукови који су били под утицајем дроге правили су другачију мрежу него када су трезни. Паукови под утицајем кофеина правили су мање, али шире мреже, док је ЛСД подстицао паукове да буду детаљнији.

 Петерс је на крају одустао до проучавања паукова, а његово мјесто заузео је Вит, који је наставио да проучава понашање инсеката под утицајем дроге.  

Вит је отишао корак даље, и поред тога што је биљежио утицај дрога на плетење мреже, открио је и друге занимљивости. Рецимо, он је установио да је сваки паук на неки начин посебан по начину на који плете мрежу, и да они паукови који имају сличнију мрежу су заправо у некој врсти сродства.  

1995. научници NASA су поновили овај експеримент и дошли до сличних резултата.  

Дали су кућном пауку кофеин, спид, марихуану и таблете за спавање. Паукови су онда кренули да плету различито ткање, од којих неке једва да су подсjећале на мреже.  

- Што је отровнија хемикалија, то је чуднија мрежа коју плете - написали су тада научници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана