Научници створили полимере који убијају бактерије

GS
Foto: Telegram

Научници су створили нову врсту полимера способних да убију бактерије без изазивања отпорности на антибиотике - што је велики корак у борби против супербактерија попут Ешерихије коли и Метицилин резистентног стафилококуса ауреус (МРСА).

Бактерије отпорне на антибиотике постале су брзо растућа пријетња јавном здрављу. Сваке године проузрокују више од 2,8 милона инфекција, према америчким центрима за контролу и превенцију болести. Без нових антибиотика, чак и уобичајене озљеде и инфекције имају потенцијал да постану смртоносне.

Научници су сада корак ближе уклањању те пријетње, захваљујући сарадњи под вођством Универзитета Тексас A&M која је развила нову врсту полимера способних да се супротставе  бактеријама без изазивања отпорности на антибиотике уништавањем мембране тих микроорганизама.

"Нови полимери које смо синтетизовали могли би помоћи у борби против отпорности на антибиотике у будућности пружајући антибактеријске молекуле које д‌јелују кроз механизам против којег се чини да бактерије не развијају отпорност", рекао је доктор Квентин Михаудел, главни истраживач И доцент на Одсјеку за хемију, преноси Сајенс Дејли

Радећи на интерфејсу органске хемије и науке о полимерима, Михаудел је успио  синтетизовати нови полимер пажљивим дизајнирањем позитивно наелектрисаног молекула који се може много пута “зашити” како би се створио велики молекул израђен по истом понављајућем обрасцу наелектрисања помоћу пажљиво одабраног катализатора названог АкваМет.

Према Михауделовим ријечима, тај катализатор показује се кључним, с обзиром да мора толерисати високу концентрацију наелектрисања и такође бити растворљив у води - што је карактеристика коју описује као неуобичајену за ту врсту процеса.

Након постизања успјеха, Михаудел је тестирао своје полимере против двије главне врсте бактерија отпорних на антибиотике - Е. цоли и Staphylococcus ауреус (МРСА) - у сарадњи с групом докторице Џесике Шифман на Универзитету Масачусетс Амхерст.

Док су чекали те резултате, истраживачи су, такође, тестирали токсичност својих полимера против људских црвених крвних зрнаца.

И обичне бактерије, без нова антибиотика, могу бити опасне (foto:Pixabay)I обичне бактерије, без нова антибиотика, могу бити опасне (foto:Pixabay)

"Чест проблем с антибактеријским полимерима је недостатак селективности између бактерија и људских ћелија при циљању ћелијске мембране", објаснио је Михаудел.

"Кључ је успоставити праву равнотежу између ефикасне инхибиције раста бактерија и убијања неколико врста ћелија без разлике."

 "Овај пројект трајао је неколико година и не би био могућ без помоћи неколико екипа, уз наше сараднике с Масачусетса", рекао је Михаудел.

"У процесу смо синтезе различитих аналога с тим узбудљивим циљем на уму", казао је он, а преноси РТЦГ.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана