Научници створили нови материјал јачи од челика, а лакши од пластике - деценијама су радили на овоме!

УСА Тодаy
Foto: printscreen

Истраживачи с Технолошког института Масачусетса, познатијег као МИТ, развили су нови материјал који је, како кажу, јак попут челика, а лак попут пластике. Може лако да се производи у великим количинама, а употребљава се за различите ствари: од премаза за аутомобиле и телефоне до грађевних блокова за масивне конструкције као што су мостови, рекао је Мајкл Страно професор хемијског инжењеринга на МИТ-у и старији аутор нове студије.

- Обично не размишљамо о пластици као нечему што можемо да користимо за подупирање зграде, али са овим материјалом биће могуће пуно нових ствари. Има врло необична својства и јако смо узбуђени због тога - изјавио је Страно.

Овај материјал је неколико пута јачи од непробојног стакла, а количина силе потребна да се разбије двоструко је већа од силе потребне да се разбије челик упркос чињеници да му је густина шест пута мања од густине челика, објавио је МИТ, преноси "УСА Тодаy".

Истраживачи-научници са МИТ-а су жељели да виде да ли могу да створе дводимензионалну верзију полимера која би могла да остане равна, чинећи га лаганим. Они су деценијама покушавали да створе такав материјал, а нови процес који су развили објављен је у рецензираном часопису "Натуре" прошле недеље.

Полимери су у суштини ланци појединачних молекула, који се називају мономери, међусобно повезани хемијским везама. Обично, када се формирају полимери, они се проширују у тродимензионалне објекте, на примјер како се колач пече док се пече у рерни. Изазов је ако чак и један мономер почне да се ротира, полимер постаје тродимензионалан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана