Научници створили најтежи елемент на свијету

Gizmodo
Научници створили најтежи елемент на свијету

Интернационални тим научника управо је објавио рад у ком потврђују постојање елемента 117 – унунсептиума. У питању је најтежи елемент икада створен.

Атом унунсептиума тежи је од атома олова 40 одсто, а откривен је захваљујући раду 72 научника из 16 институција широм свијета који су заједно радили како би потврдили његово постојање.

О постојању овог метала први пут говорили су истраживачи из Америке и Русије 2010. година а оно је сада потврђено захваљујући напорном раду стручњака из цијелог свијета.

Супертешки елементи, сви они послије атомског броја 104, не могу се наћи у природи. Они мгу бити створени сударањем два језгра унутар сударача честица уз наду да ће се спојити.

Чак су и састојци за прављење овог супер-тешког рецепта били изазовни, а научницима је било потребно цијелих 18 мјесеци да синтетишу један од потребних састојака - берклијум С обзиром да његов животни вијек износи 330 дана, једном када је створен, научници су пред собом имали ограничени временски период.

Међутим, све се добро завршило – истраживачи су посматрали стварање четири атома елемента 117, иако су се они распали на друге елементе у року од неколико милисекунди.

Научници сада морају да одлуче да ли су постојећи докази довољно чврсти да нови елемент буде уврштен у периодни систем елемената.

Уколико буде одобрен, елемент 117 ће добити одговарајуће име пошто је унунсептиум само привремено име изведено из латинског и значи - „један један седам".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана