Научници спасавају коралне гребене штампањем 3Д корала

Танјуг
Научници спасавају коралне гребене штампањем 3Д корала

ВАШИНГТОН - На острву Порторико у Сједињеним Америчким Државама, морски биолози инсталирали су хиљаде 3Д штампаних корала да би обновили морски екосистем оштећен ураганима Ирма и Марија који су захватили Карибе 2017. године и уништили коралне гребене.

Научници из Друштва за морску животну средину одлучили су да користе 3Д штампаче како би поново створили окружење корала које је постојало пре уништења.

Биолози су поставили хиљаде вјештачких корала, укључујући 10.000 око Кулебре, острва у архипелагу, преноси Ел Паис.

Према ријечима главног истраживача пројекта, Самуела Сулејмана Рамоса, потребно је до годину дана да природни корал порасте и постане природно станиште за живот у мору, док је обнављање вјештачког гребена брже.

На 3Д штампачу научници користе розе, наранџасте и неонско зелене боје, а успјели су и да украсе гребен плавим, жутим и јарким бијелим бојама, које се иначе не налазе на природном гребену. Штампани корали не прелазе 60 центиметара.

Вјештачки корали јарких боја помогли су да се повећа биодиверзитет гребена, привлачећи рибу и удвостручујући њихов број.

Преиј урагана, научници су узгајали и пресађивали 75.000 корала на гребене. Али уништиле су их јаке струје током урагана и остало је само 200 корала, будући да ниједна од 18 фарми и расадника корала није преживјела.

И прије 2017. корали су били угрожени због глобалног загријавањаа, чамаца и џет-скија. Морско окружење је нарушено и усљед развоја обале и приватизације плажа.

Због тога је доцент на Универзитету Порторико Алекс Меркадо Молина у својој дисертацији предложио рестаурацију гребена Порторика уз помоћ 3Д штампача.

За ову идеју добио је награду од Удружења морских лабораторија Карипског басена у Мексику 2017. године, неколико мјесеци прије урагана Марија 2017. године. Двије године касније, Меркадо Молина је добио грант од америчке агенције за почетак пројекта, на чије покретање је утицала пандемија ковида-19.

Тим је започео реализацију пројекта 2021. на обали Кулебре, а иницијативи се придружила и Америчка агенција за свемирска истраживања и аеронаутику (НАСА).

Током три године, Национални фонд за рибу и дивље животиње додијелио је пројекту 1,6 милиона долара.

Корални гребени су подложни загађењу, угрожени порастом температуре мора и промјенама у хемијском саставу.

Највећи екосистем коралног гребена у Аустралији, Велики корални гребен, изгубио је више од половине својих корала од 1995. године због загрјавања мора изазваног климатским промјенама.

Због повећања киселости воде и температуре воде, сви корални гребени Свјетског океана могу нестати до 2100. године, наводи шпански лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана