Научници случајно открили како преокренути биолошко старење

Агенције
Научници случајно открили како преокренути биолошко старење

Током покушаја регенерације тимусне жлијезде, истраживачи са Калифорнијског универзитета у Лос Анђелесу можда су пронашли ријешење уз помоћ кога може да се успори процес старења, па чак и да се - обрне, потврђује нова студија.

У оквиру калифорнијске студије научници су у току једне године испитивали коктел од три уобичајена лијека - хормона раста и два лијека за дијабетес, како би подстакли регенерацију тимусне жлијезде. Међутим, према студији објављеној у часопису Натуре, истраживачи су открили да су учесници изгубили у просјеку две и по године на свом “епигенетском сату”, мереном анализом трагова на генима неке особе.

“Очекивали смо да ћемо успорити биолошки сат, али не и да ћемо га преокренути”, рекао је истраживач са Калифорнијског универзитета из Лос Анђелеса Стив Хорват.

“Све то дјелује некако футуристички”, каже он.

Истраживачи упозоравају да су налази прелиминарни, јер је у студију било укључено само деветоро учесника и студија није укључивала контролну групу, али ако се потврди - утицај на здравствену заштиту и могућност утицаја на процес старења може бити огроман.

Епигенетски сат се мјери записом хемијских промена у ДНК структури организма. Главна сврха студије била је тестирање - да ли се хормон раста може користити за обнављање ткива у жлијезди тимуса, која је кључна за имунолошку функцију. Жлијезда након пубертета почиње да се смањује.

Претходне студије су показале да хормон раста подстиче регенерацију тимуса, али може и да изазове дијабетес, због чега су лијекови за дијабетес и укључени у посљедњу студију.

Научници су испитивали епигенетске сатове код добровољаца, закључивши да су се четири различите мјере епигенетских сатова сваког од учесника током процеса знатно промјениле.

“Ово показује да је биолошки ефекат лијечења јак”, рекао је Хорват.

Шесторо учесника дало је узорке крви шест мјесеци након испитивања, а ефекат је остао исти, што је Хорвата учинило врло оптимистичним за будућа испитивања.

Тестови ће укључивати разноврсније учеснике по узрасту, полу и националности, а три лијека ће се тестирати независно, да би се утврдили специфични ефекти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана