Научници ријешили велику мистерију животињског свијета

Independent
Научници ријешили велику мистерију животињског свијета

Научници тврде да су напокон ријешили једну од највећих мистерија у животињском краљевству – како је зебра добила своје шаре?

Још од када је Чарлс Дарвин расправљао о овој теми са колегом биологом Алфредом Раселом Воласом у 19. вијеку, биолози су предлагали бројне еволутивне теорије које су довеле до ових смјелих црно-вијелих обиљежја, пише Independent.

Међутим, сада тим са Универзитета у Калифорнији тврди да су анализирали све теорије и закључили да су зебрине пруге временом еволуирале како би је штитиле од нежељене пажње мушица које преносе болести.

„Нико није знао зашто зебре имају тако упечатљиве шаре. Међутим, рjешавање еволуционих загонетки повећава наше знање о природном свијету и може да доведе до веће жеље да га очувамо", тврди вођа студије Тим Каро.

Каро и његов тим су посматрали различите хипотезе, укључујући и могучност да пруге представљају својеврсан вид камуфлаже који збуњује противника па чак и да им оне служе као вид комуникације.

Они су закључили да су пруге одбрана од еко-паразита након што су посматрали различите узорке шара животиња из групе копитара – од којих већина посједује неки вид пруга.

Они су потом мапирали интензитет ових пруга наспрам различитих фактора околине који су могли да утичу на еволуцију пруга, укључујући дистрибуцију шума, предаторе и муве.

Резултати су показали да је највећа статистичка корелација између врста са изразитим шарама и предјела гдје су паразити најактивнији.

Међутим, ово откриће не рјешава комплетну мистерију која укружује зебрине шаре. Иако су биолози сигурни да су шаре ту како би их штитиле од мува, и даље остаје питање – зашто ти инсекти заправо избјегавају шаре?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана