Научници развили одјећу за ватрогасце и полицију која убија вирусе и бактерије

ГС
Foto: Илустрација

Научници с Универзитета Алберта су развили одјећу која може убити вирусе и бактерије с којим дође у контакт.

Одјећа је намијењена ватрогасцима и полицији, а направљена је од тканине која се сама деконтаминира. Овај материјал би могао имати и ширу употребу за све врсте униформи.

"Ову технологију желимо учинити ефикасном и компатибилном с производним процесима на индустријском нивоу, а то је веома велики лорак", изјавила је научница Патрициа Долез, која је стручњакиња за текстил на Факултету за пољопривреду, науку о животу и животној средини.

Пројекат је фокусиран на побољшање краткорочних и дугорочних перформанси завршне обрате тканине коју истражују Долез те њене колеге Џејмс Харинук и Јане Батчелер. Циљ је да широка индустријска производња буде економски изводљива. Рад је подржан с милион долара из програма Министарства националне одбране. У завршној обради се користе Н-халамини, спојеви који могу брзо и ефикасно убити бактерије и вирусе, а лако се могу нанијети на текстил. Спој је погодан за све заштитне униформе, могу их носити сви, од војника и ватрогасаца па до медицинских радника.

"Ово рјешење се може користити за сву заштитну одјећу па чак и за маске за лице, а то је додатни начин да се заштите они који се брину о нама", рекла је Долез.

Систем за пуњење који је потребан за реактивирање завршне обраде нанесена текстил такође је у развоју. Овај систем подразумијева потапање одјеће у растворе који садрже хлор, као што је избјељивач.

Будући да војници на терену немају увијек приступ текућој води или машинама за прање веша, потребан је лаган начин да заштите своју одјећу уколико се налазе на удаљеним локацијама.

Желимо развити систем с минималним отиском који није гломазан и тежак, а који се лако користи. То може бити прах или течност", додала је она.

Истраживачи су се удружили с канадском компанијом Logistik Unicorp Inc. која управља ланцима снабдијевања за низ корпоративних и државних клијената широм свијета, а који користе заштитну одјећу. Њихов циљ је да прилагоде технологију потребама оних који први излазе на терен.

"Они консултују своје клијенте што доноси свеобухватан поглед на наше истраживање које није ограничено на једну текстилну технологију или примјену. То ће нам помоћи да пронађемо најбољи производни процес за наше рјешење", додала је она.

У мају 2020. године су истраживачи с најмање два универзитета тврдили да су искористили технологију "електричних" маски која може неутралисати коронавирус. Они су демонстрирали "електричну тканину" која заправо убија вирус корона у контакту с њим, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана