Научници развили најмању батерију на свијету

телеграф
Foto: pixabay

Научници са Технолошког универзитета Чемнитц у Њемачкој развили су најмању батерију на свијету, уређај инспирисан, ни мање ни више, швајцарским ролатом и који би могао да се користи за напајање малих сензора у људском тијелу, наводи студија.

жПробој у технологији складиштења енергије направљен је такозваним "Свис-Рол" процесом, инспирисаним чувеним слојевитим, сунђерастим десертом.

У раду објављеном у часопису "Адванцед Енерги Материалс", истраживачи детаљно описују како су правили слојеве од колектора струје и електродних трака направљених од полимерних, металних и диелектричних материјала и смијештали их на затегнуту површину воде.

Одстрањивањем ових појединачних слојева успјели су да ослободе напетост на површини воде, омогуц́авајуц́и материјалима да се повуку и котрљају један око другог. Научници су настали уређај описали као "микро-батерију са самонавијајуц́им цилиндром".

Микро-батерија је отприлике величине зрна прашине, један квадратни милиметар у пречнику, и има минималну густину енергије од 100 микроват сати по квадратном центиметру.

Према ријечима вође студије, професора Оливера Шмита, та густина ц́е се временом побољшати.

"Још увијек постоји огроман потенцијал за оптимизацију за ову технологију и можемо очекивати много јаче микро батерије у будуц́ности", објаснио је Шмит.

Иако је очигледно ограничена својом величином, тим иза новог уређаја каже да би се батерија евентуално могла користити у малим чиповима за биосензоре у људском тијелу.

Они тврде да би микро-батерија могла да напаја најмање компјутерске чипове на свијету око 10 сати, што би омогуц́ило читав низ нових апликација у биосензорима - уређајима који се обично ослањају на прикупљање енергије алтернативним средствима како би превазишли ограничење њихове величине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана