Научници први пут завирили у црну рупу и снимили њен хоризонт

Агенције
Научници први пут завирили у црну рупу и снимили њен хоризонт

Први покушај да се завири у црну рупу и направи фотографија њеног хоризонта догађаја, тачка без повратка, односно граница у простор-времену, изгледа да је успио, будући да није било већих проблема током десетодневног периода посматрања.

Сви прикупљени подаци шаљу се у два суперкомпјутера у САД и Њемачкој на даљу обраду, а нучници очекују да ће почетком 2018. године тачно знати имају ли прве историјске снимке црне рупе.

Пројекат "Event Horizon Telescope" повезао је бројне телескопе широм свијета, како би се створио телескоп величине Земље, који би могао да обухвати цио њен пречник. Он је у стању да сними веома ситне детаље са изузетно велике удаљености.

Црне рупе нису тешко уочљиве, али је проблем резолуција којом су снимане. Пошто је материјал који акумулирају врео, снимци су често замућени, па би нови телескоп могао да допринесе настанку много јаснијег снимка.

"Очекујемо да видимо асиметрничну слику на којој се налази црна тамна регија. То је сијенка црне рупе. Ту би, по ивици, могао да буде и свијетли прстен. То је фотонски прстен, кружна регија свемира у којој је гравитације толико јака да су фотони принуђени да се крећу у орбитама. Око њега би требало да се налази један полумјесец, са једне стране свијетао, са друге таман", каже Винсент Фиш, истраживач са Масачусетског института за технологију.

"Полумјесец ствара материја која се креће у близини црне рупе десетином брзине свјетлости. Кад се емитују фотони и честице се покрећу према посматарачу, све изгледа веома свијетло. Ако се крећу од посматрача, постају све тамније. То производи асиметрију", наводи он.

Црне рупе су ефектне лабораторије екстремне физике. Силе гравитације су толико јаке да чак ни свјетло не може да побјегне. Хоризонт догађаја је тачка без повратка - увући ће све што прође поред њега.

Центар црне рупе је познат као јединственост (сингуларитy), једнодимензионална тачка која је незамисливо мала, али садржи огромну масу. У јединствености простор и време се бескрајно закривљују и закони физике престају да важе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана