Научници проучавали роктање и скичање свиња, шта су закључили

Indeks
Foto: Pixabay

Европски научници развили су начин дешифровања осјећаја свиња слушајући њихово роктање и скичање у склопу пројекта усмјереног на добробит животиња.

Биолози су проучили више од 7.000 снимака гласања више од 400 свиња, у распону од кратких задовољних роктаја до очајничког скичања пред клање, након чега су их разврстали у 19 различитих категорија.

"Желимо доказати да је могуће разазнати емоције свиња путем њиховог гласања", казала је АФП-у водитељка пројекта Елодие Бриефер, предавачица на Универзитету у Копенхагену, преноси Хина.

"На основу звукова моћи ће се разазнати емоције животиња"

Пројекат је спровођен у Швајцарској, Данској, Норвешкој, Француској и Чешкој Републици, а његови су резултати објављени у часопису Натуре. Нуди нове могућности за побољшање добробити животиња уз алат који ће на основу звукова моћи разазнати емоције животиња, тврди научница.

"Развијамо и машински алгоритам који би разликовао да ли је контекст гласања негативан или позитиван."

Када буде у потпуности завршен, нови алат ће омогућитити сточарима, који данас углавном провјеравају само физичко стање животиња, да надзиру и њихово ментално здравље.

Истраживачи кажу да ће фармери у случају појачане количине негативног гласања моћи знати да нешто није у реду са животињама и потом реаговати на одговарајући начин.

Данска је дом за 12,3 милиона свиња, што је сврстава на само чело Европе с више од двије свиње по глави становника. Због тога данско Вијеће за пољопривреду и храну сматра да су резултати овог истраживања врло важни.

"Овај концепт потенцијално би могао бити користан алат за праћење здравља и добробити свиња", казала је Трине Виг, портпаролка Вијећа.

"Јако су причљиве"

Бриефер тврди да стручњаци "с 92 посто тачности могу да одреде да ли је гласање негативно или позитивно, а с 82 посто тачности могу прецизно одредити због којег се разлога животиње гласају".

Резултати су показали да свиње позитивне осјећаје изражавају кратким роктањем, а негативне најчешће дужим гласањем.

Али зашто су се фокусирали на свиње, а не краве или зечеве?

За ауторе студије су свиње, познате по широком спектру звукова које производе, биле савршен избор животиња за овакво истраживање.

"Јако су гласне, због чега их је једноставније проучавати", казала је научница. "Свиње се гласају све вријеме, чак и у ситуацијама у којима за то нема неког значајнијег разлога."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана