Научници пронашли потенцијални лијек за ћелавост

ГС
Научници пронашли потенцијални лијек за ћелавост

Истраживачи с Универзитета Калифорнија открили су да је само једна хемикалија одговорна за диобу и одумирање фоликула длаке. Њихова студија каже да би откриће хемикалије могло не само лијечити ћелавост, већ у коначници убрзати зарастање рана.

У студији објављеној у Biophysical Journalu, коаутор студије Qixuan Wang рекао је да их је истраживање приближило размијевању понашања матичних челија.

"У научној фантастици, када ликовима брзо зарастају повреде, идеја је да је то могуће захваљујући матичним станицама. У стварном животу, наше истраживање приближава нас разумијевању понашања матичних станица, тако да их можемо контролирати и потицати зацјељивање рана, пише The Independent.

Тим је проматрао фоликуле длаке јер се оне редовно и аутоматски обнављају. Тада су открили да врста протеина названа TGF-beta контролира како се матичне станице у фоликулима длаке дијеле и зашто неке могу одумријети.

"TGF-beta има двије супротне улоге. Помаже активирати неке станице фоликула длаке да произведу нови живот, а касније помаже у оркестрирању апоптозе, процеса станичне смрти. Чак и када фоликул длаке убије сам себе, никада не убија свој резервоар матичних станица. Када преживјеле матичне станице приме сигнал за регенерацију, оне се дијеле, стварају нове станице и развијају се у нови фоликул", додао је.

Аутори студије истакли су да је можда могуће стимулирати раст косе активирањем матичних станица фоликула, али потребно је провести више истраживања на ту тему, преноси Klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана