Научници пронашли извор мистериозне поруке у свемиру

Avaz.ba
Научници пронашли извор мистериозне поруке у свемиру

Коначно је откривен извор мистериозног сигнала који долази из дубине свемира. Научници су сигнал до сада чули само 18 пута, а још од 2007. покушавају да пронађу његов извор.

Нико није знао одакле долази, нити ко га покреће, а нагађало се да се ради о сигналу с велике звијезде или из црне рупе, а неки научници су чак тврдили да се ради о ванземаљским порукама, пише Yhe Independent.


То су уствари моћни, али врло кратки радио таласи, који не трају више од једне милисекунде. Пронашли су га аустралијски истраживачи 2007. године, а од тада се само један сигнал понављао, док су се остали могли чути само једанпут. Научници су понављајући узорак изучавали пуних шест мјесеци и тако су дошли до тачне позиције сигнала на небу. Открили су да долази из патуљасте галаксије удаљене више од 3 милијарде свијетлосних година.

Доктор Шринарш Тендулкар, члан истраживачког тима универзитета у Монтреалу у Канади, рекао је да се првобитно нагађало да сигнал долази из наше галаксије, али су такве тврдње сада оповргнуте.

Мистерија је постала још већа када је утврђено да је најновији сигнал био праћен серијом учесталих радио сигнала који су били мањег интензитета. Даља истраживања су показала да два извора с којих сигнали допиру нису превише удаљена.

Доктор Бенито Маркоте, из Заједничког Института за Дугобазичну Интерферометрију у Двингелоу у Холандији, објашњавајући овај феномен заголицао је машту широке јавности: "Сматрамо да сигнали долазе с истог предмета или да су на неки начин физички повезани једни с другим".

Још увијек је непознато шта сигнал тачно производи, а постоји велика могућност да се ради о неутронској звијезди у врло јаком магнетном пољу - окруженом остацима звијездане експлозије.

С друге стране, извор би се могао налазити на ивици супермасивне црне рупе.

Коаутор истраживања доктор Шами Чатерџи са универзитета Корнел у САД-у рекао је да је проналазак галаксије у којој се сигнал налази велики корак напред, али потребно је још много времена како би се у потпуности могло разумети каква је заиста сврха мистериозног сигнала

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана