Научници пронашли 47 милиона година стару муву

Г.С.
Научници пронашли 47 милиона година стару муву

Међународни тим научника на челу са Фридгеир Гримсоном са Бечког универзитета пронашао је до сада непознату фосилну врсту муве у јами Месел у Немачкој која се налази под заштитом Унеска.

У стомаку муве пронађен је полен различитих биљака чиме су научници добили увид у начин исхране, тадашњу екологију и улогу муве као опрашивача. Студија је објављена у стручном часопису “Current Biology”.

Полен у стомаку пронађене муве из рода Hirmoneura омогућила је научницима да реконструишу њено окружење, биолошку интеракцију између биљака и муве, као и понашање муве при узимању хране. Данас се у типичне опрашиваче убрајају пчеле, лептири и бумбари који се дјелимично хране поленом. Мање је познато да и муве играју улогу у процесу опрашивања.

“Садржај полена у стомаку фосилне муве доводи до закључка да су се муве прије 47 милиона година храниле поленом и биле значајне за ширење полена различитих биљних таксона”, објашњава Гримсон са Одјељења за ботанику и истраживање биодиверзитета и додаје:

“У старим суптропским и тропским екосистемима муве су вјероватно биле значајнији опрашивачи од пчела”.

У стомаку муве пронађен је доминантно полен водене врбе и дјевојачког грожђа. Водена врба расте у мочварном и приобалном подручју језера, док је дјевојачко грожђе пузавица која се налази на дрвећу. Претпоставља се да мува није прелазила велике раздаљине у потрази за храном и да је тражила полен биљака у окружењу, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана