Научници претварају Теслин сан у јаву - живот без каблова

Блиц
Научници претварају Теслин сан у јаву - живот без каблова

Никола Тесла је прије готово једног вијека осмислио технологију која би омогућавала да се енергија преноси кроз ваздух, али експериментални покушаји те идеје су показали да је то могуће само на веома малој удаљености. Ипак, тим научника са Дјук универзитета би коначно могли Теслине снове да претворе у јаву.

Истраживачи Дјук универзитета су успјели да бежично пренесу енергију помоћу нискофреквентних магнетних поља.  

Научни пробој су направили истраживачи са Дјукове Прат школе за инжењере, који су успјели помоћу "метаматеријала" да створе суперсочиво које успијева да концентрише магнетно поље. То суперсочиво је у стању да пребаци енергију са једног калема на други, које је удаљено 30 центиметара, и да у њему индукује струју.  

 - Ово је први пут да је на сигуран начин пренесена струја са једног мјеста на други, гдје је раздаљина бежичног преноса далеко већа од величине пријемника и емитера -  рекао је Јарослав Урзумов, асистент за електрични и компјутерски инжењеринг на Дјук универзитету.  

 - То је битно пошто ако би ова технологија могла да постане дио свакодневице, мора да се прилагоди димензијама која диктира "џепна електроника -  навео је Урзумов.  

Суперсочиво дјелује тако што појачава напон у бакарним жицама.  

Професор Урзумов објашњава да иначе електромагнет величине 1,5 центиметра не може да "добаци" струју ни пет центиметара. Али уз помоћ суперсочива, магнетно поље тако усмјерава струју да је могуће да пренесе струју скоро једну стопу (30 центиметара) и то довољно снажну да у индукује струју у калему који је прима.

Није ово први успјешни пренос енергије. Али је напредак у томе што даљина превазилази величине калема са струјом. Професор Јарослав да је битно да се максимално смањи величина преносника, а повећа даљина због практичне и употребне стране овог експеримента. Ако би се стално повећавала величина калема да би се пренијело више струје, у једном тренутку би то постало непрактично па чак и немогуће.  

Оно чему се надају научници јесте да ће једном успијети да направе такав преносни систем који би омогућио да се уређаји пуне са било које удаљености.

 

 - Није само поента да се уређаји пуне без помоћи кабла. Требало би да то буде могуће са било које удаљености било где. Ми желимо да се решимо било каквих ограничења, не само жица -  рекао је Урзумов.

 Дугачак је пут из лабораторије до потрошача, али у скоријој будућности можемо видјети да се сан Николе Тесле да енергију човјек преноси на велике раздаљине коначно оствари.  

То би за обичног човјека значило да ће нестати сви ти досадни каблови о које се саплећемо у кући, и да је празна батерија телефона ствар прошлост.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана